Kostprijs van een slechte aanwerving

Sales Directors vertellen me wel eens dat de beste sales gesprekken van sommige van hun (ex-)sales teamleden tijdens hun sollicitatie waren. Op het eerste zicht klinkt dit best wel grappig, maar…


Een slechte aanwerving kost al gauw € 50K

Veronderstel dat u een ervaren sales persoon aanwerft met een vast salarispakket van € 3.000 + € 1.285 variabel (70/30-verhouding), hetgeen nog vrij laag is. Deze sales collega heeft meestal ook extralegale voordelen zoals een wagen, smartphone, PC, maaltijdvergoeding, netto representatievergoeding, verzekeringspakket, etc. Ook rekening houdend met vakantiegeld, RSZ en patronale bijdrage komen we op jaarbasis aan een totale vaste loonkost (zonder variabel) van € 72.000.

Extra kosten waarmee niet altijd wordt rekening gehouden:

  • Rekrutering & selectie: Bij een eventuele uitbesteding via een selectiekantoor betaalt u meestal een fee die overeenkomt met 20 à 25% van het on-target totaal bruto jaarsalaris. U kunt ook zelf het hele proces in handen nemen, maar dat heeft uiteraard ook een kost. De kostraming hiervoor is €9.000 à € 20.000.
  • Opleiding & begeleiding: Ook bij interne opleiding houdt u rekening met een kostprijs van € 4.000 à €10.000.

Reeds gekwalificeerde sales talenten

Minstens € 50K

Het is klassiek dat managers tijdens de 6de maand hun nieuwe sales collega evalueren. In onze illustrerende berekening in bijlage kunt u zien dat de vaste kost van de nieuwe sales collega in dit voorbeeld tot dan ± € 50K bedraagt. Bij gebrek aan resultaten (breder dan puur de behaalde cijfers) is dit een bittere pil te slikken. En dan heb ik het nog niet gehad over de gemiste sales opportuniteiten.

Screening & kwalificatie

Staar u niet blind op de vlotte babbelaars, de kennis van uw kandidaten, noch op hun netwerk. Ga verder en check de mate waarin ze beschikken over het potentieel om succesvol te zijn in uw business (lees er hier meer over)

Vraag een sales DNA assessment aan

Zoals Solution Sellers ga je er geen 10 in België vinden. Hun eigen sales ervaring en netwerk in onze markt is een sterke toegevoegde waarde. De value van Solution Sellers zit zeker ook in de sales DNA test die hij aanbeveelt indien we zelf kandidaten vinden en kwalificeren.

Liesbeth Debruyn - Elmos

Ontdek hoe wij kandidaten kwalificeren

Registreer en blijf op de hoogte

Onze dank voor uw interesse in Solution Sellers.